Bambus
Bambus in nekaj njegovih značilnosti:

Splošno ime: Bamboo

Rastišče: Večina bambusa je iz južne Azije.

Višina drevesa: nekateri bambusi so lahko visoki od 15–30 m.

Premer debla 10–20 cm.

Trdota lesa: 6,27 N do 7,17 N

 

Barva / videz:

Bambus je  enakomerne in bledo rumene do skoraj bele barve. Starejši bambus pogosto razvije glivične gnilobe, pri čemer se obarva z rjavimi ali črnimi črtami in madeži.

Odpornost:

Bambus, ki se uporablja v zunanjih razmerah in je izpostavljen zunanjim vremenskim vplivom, je občutljiv in bo v nekaj letih pričel propadati. To je povezano s kratkim naravnim življenjskim ciklom bambusa, kjer številne vrste hitro dosežejo polno zrelost že po dveh ali treh letih. Ko bambus uporabljamo v notranjih prostorih, ter ga primerno zaščitimo,  bo doživel dolgo življenjsko dobo. Bambus, ki ga uporabljamo v ročnih urah, je obdelan, primerno zaščiten in ni izpostavljen zunanjim vremenskim vplivom.

Obdelava:

Pri prerezu se bambusova vlakna ponavadi cepijo. Poleg tega ima bambus zelo veliko silicijevega dioksida – od 0,5 % do 4,0 %, skoraj v celoti ga najdemo v najbolj oddaljenih plasteh stebla, zato moramo biti previdni pri obdelavi. Močno priporočamo karbidne rezalnike, namesto debelnega skobljanja z jeklenimi rezalniki pa priporočamo brušenje površin, tako za dolgo življenjsko dobo rezalnikov kot za kakovost končne površine.

Vonj:

Bambus ima edinstven, zemeljski vonj med obdelavo.

Alergije / toksičnost:

Hude reakcije so  precej redke, zelo redko poročajo, da bambus povzroča draženje kože in oči. Ni jasno, ali bambus sam povzroča draženje, ali je to preprosto posledica razpadajočih gliv in prahu, ki nastane pri obdelavi bambusa. Za več informacij glejte članke alergije na les  in strupenost ter varnost prahu iz lesa.

Cene / razpoložljivost:

Bambus je običajno na voljo v treh oblikah:

– kot deblo iz velikih vrst bambusa;

– v lepljenih deskah in listih, izdelanih iz številnih manjših trakov;

-v furnirju s papirnato podlago.

Čeprav je bambus zelo bogat naravni vir in so cene surovin ponavadi nizke (v naravnem območju rasti bambusa ga pogosto imenujejo “les revnega človeka”). Predelani in lepljeni uvoženi izdelki pa pogosto presegajo stroške domačega trdega lesa.

Primeri uporabe:

furnir, papir, tla, ribiške palice, lestve, odri, glasbila (flavte / druga pihala / zvončki), pohištvo, okenske žaluzije, rezbarjenje, struženi predmeti, …

Zanimivost in edinstvenost:

Bambus je ena najbolj edinstvenih rastlin na svetu. V nasprotju z drevesi bambus sprva raste v polni širini, brez zožitve ali vodoravne rasti. Nekatere vrste lahko zrastejo do tri metre na dan! Po samo enem letu bambus doseže svojo polno višino, v naslednjih letih pa se steblo strdi. Moč bambusa se še naprej povečuje v naslednjih dveh do štirih letih; večina vrst bambusa velja za popolnoma zrele v samo dveh do treh letih. Po tem času začnejo glive in plesni  prekrivati zunanjo stran, sčasoma se prebijejo v notranjost, rastlino v nekaj letih oslabijo. Iz tega razloga obstaja časovno obdobje, v katerem je bambus najbolje nabirati za optimalno trdnost.

Vsaka lesena ročna ura je izdelana ročno, s čimer se zagotavlja natančnost in kvaliteta. Poleg tega ima vsaka lesena ročna ura tudi kvaliteten mehanizem in garancijo, kar vam zagotavlja dolgotrajno uporabo in zadovoljstvo z nakupom. Pri izdelavi lesene ročne ure se osredotočamo na vsak detajl. Vsi elementi, od ohišja do številčnice in kazalcev, so skrbno izbrani in natančno sestavljeni, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo lesene ročne ure.

Lesena ročna ura je opremljena s kvalitetnim Quartz mehanizmom, ki omogoča natančno merjenje časa in zagotavlja dolgo življenjsko dobo ure. Garancija na leseno ročno uro vam zagotavlja brezskrbno nošenje in uporabo, saj smo prepričani v kvaliteto naših izdelkov.

MENI